Технічний нагляд та його необхідність при виконанні ремонту

renovation

Технічний нагляд та його необхідність

На цю тему варто розібрати кілька важливих питань:

  • що таке "технічний нагляд"?
  • чому він необхідний?
  • чому ця послуга коштує дорого?
  • чи можна уникнути залучення сторонніх фахівців?

Тож почнемо!

 

Технічний нагляд — це комплекс заходів для контролю за виконанням ремонтних робіт, відповідності виконуваних робіт і матеріалів вимогам проекту та заявленому кошторису.

 

Технічний нагляд дозволяє уникнути використання у ремонті:

  • матеріалів низької якості;
  • матеріалів, що не відповідають заявленим у кошторисі;
  • матеріалів, які не підходять для виконання конкретних робіт (наприклад, укладання електричної теплої підлоги вимагає використання плиткового клею марки СМ117, тоді як для кахельної плитки можна використовувати більш дешевий клей марки СМ12).

 

Перевірка кожного етапу робіт дозволяє уникнути переробок, що заощаджує Ваш час та гроші. Так, наприклад, умовою якісно виконаного фарбування є добре виконаний комплекс штукатурних робіт.

 

Досвідчений фахівець може також передбачити та аргументувати необхідність додаткових робіт (тих, які не увійшли до кошторису, але можуть бути важливими для отримання хорошого результату). Наприклад, часто потрібні додаткові роботи з утеплення та гідроізоляції віконних блоків, вступних комунікацій водопроводу та каналізації тощо.

 

Спеціаліст з технічного нагляду виступає умовним арбітром між Вами та виконавцем. Представляючи Ваші інтереси, він стежить, щоб Ви не переплатили за заявлені роботи та зберегли свої гроші у випадках, коли між Вами та виконавцем немає якісного договору та робота заснована на «усних домовленостях».

 

Крім спеціальних знань технічний нагляд вимагає і матеріальну базу у вигляді необхідних інструментів: рівні декількох видів (включаючи лазерний), рулетку, правило трапецієподібне не менше 2 метрів довжини, мультиметр для перевірки електричного ланцюга, комплект манометрів для холодної та гарячої води, опалення та ін. Досить багато спеціального інвентарю.

 

Навіть з цієї причини послуга технічного нагляду не може коштувати дешево. У столиці спеціалізовані компанії заявляють вартість від 1800 до 3000 грн/день. Враховуючи етапність ремонту, таких днів за весь період ремонту знадобиться близько 10-ти та більше.

 

Залучати спеціаліста з технічного нагляду рекомендується на всіх етапах ремонту:

  • демонтаж та монтаж (перевірка якості демонтажу та прибирання, дотримання у процесі демонтажу та монтажу державних будівельних норм та проектних розмірів);
  • чорнова електрика (перевірка використовуваних матеріалів, відповідності купленій кількості, перевірка якості монтажу розподільних коробок та кабельно-провідникової продукції, відповідності проектних прив'язок споживачів та розміщення місць комутацій);
  • сантехніка (перевірка на відповідність використаних матеріалів та їх кількості закупленому або закладеному у кошторис, перевірка герметичності системи та здатності тримати тиск для водопроводу та опалення, перевірка дотримання проектних прив'язок споживачів)
  • штукатурні роботи (перевірка на відповідність використаних матеріалів та їх кількості закупленому або закладеному у кошторис, перевірка геометрії стін та якості виконаних робіт, перевірка та фіксація стану каналізаційних комунікацій після виконання штукатурних робіт)
  • укладання плитки (перевірка на відповідність використаних матеріалів та їх кількості закупленому або закладеному в кошторис, перевірка якості укладання плитки, наявності та відсутності порожнеч, відхилення облицьованої поверхні від вертикалі, відхилення розташування швів від вертикалі та горизонталі)
  • малярні роботи (перевірка на відповідність використаних матеріалів та їх кількості закупленому або закладеному в кошторис, дотримання технології малярних робіт, перевірка поверхонь стін на предмет відсутності прогалин та перепусток, розривів, здуття шпаклівки, відлущування, перевірка площини та якості ошпатльованих стін на просвіт ламп)
  • фарбування (перевірка на відповідність використаних матеріалів та їх кількості закупленому або закладеному в кошторис, перевірка фарбування на предмет прогалин, перепусток, напливів фарби, перевірка якості кутів примикань та переходів фарби)
  • монтаж дверей та фурнітури (як правило, даний вид послуг надається дистриб'юторами дверей та фурнітури в рамках якої вони дають гарантію на ці види робіт, тому тут можна трохи заощадити та не залучати спеціаліста)
  • приймання квартири (ще раз перевіряється вся інженерія на відповідність проекту та працездатність (електрика, водогін, каналізація, опалення; перевіряється якість чистового монтажу сантехніки та електрофурнітури, освітлення, укладання підлогових покриттів та плінтуса).

 

У наступних статтях ми розповімо, якими метриками керуватися і як приймати кожен вид робіт самостійно, якщо Ви вирішите здійснювати технічний нагляд самостійно.

 

За наявності знань, часу, терпіння та необхідного інструменту можна обійтися самотужки та отримати якісний ремонт за умови, що безпосередній підрядник чи бригада має гарну репутацію та ваші робочі відносини врегульовані договором на виконання ремонту Вашої квартири.

 

Хороші фахівці дорожать репутацією і не допускають суттєвих гріхів у процесі ремонту, але в цьому випадку Ви точно трохи переплатите за якість і спокій.